JEDINSTVENI ZDRAVSTVENO-SPORTSKI PROGRAM ZA ISPRAVLJANJE KIČME, U FITNESS CENTRU ŠTARK ARENE

Deformiteti kičmenog stuba i poremećaji držanja kod dece i odraslih u većini slučajeva su posledica savremenog načina života koji nas je udaljio od kretanja kao jednog od osnovnih svojstava svakog čoveka. Na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, 20% dece ima degenerativne promene na kičmenom stubu, dok je visok procenat odraslih osoba koje imaju probleme sa kičmom i osteoporozom (svaka treća žena i svaki osmi muškarac obole od osteoporoze). Iz tog razloga pokrenut je jedinstveni zdravstveno-sportski program u Fitness centru ŠTARK Arene, „Ispravi se i vežbaj“, u saradnji sa fondacijom „Spinalni centar Milinković“, koji sa radom zvanično počinje 04. septembra.

Ovaj program, namenjen i deci i odraslima, obuhvata lekarski pregled prof. dr Zdeslava Zdenka Milinkovića, koji je osnivač projekta, spinalni hirurg i lekar Teniskog saveza Srbije. Nakon pregleda, zainteresovanima će biti propisane odgovarajuće vežbe koje će nadzirati stručni instruktori, obučeni za probleme kičmenog stuba.

„Ispravi se i vežbaj“ je osmišljen kao savetovalište namenjeno da se prepozna i na vreme identifikuje problem sa kičmom.

Osnovni ciljevi ovog programa jesu da se podigne opšta svest o problemima deformiteta kičmenog stuba kao i širenje znanja o degenerativnim promenama kičme kao osnovnom uzroku pojave bola u leđima. Rano otkrivanje deformiteta kod dece uz stručan nadzor lekara specijaliste kojiu prati adekvatna fizička aktivnost u mnogome će pomoći da se smanji procenat pojave deformiteta.

FONDACIJA “SPINALNI CENTAR MILINKOVIĆ“ pokrenula je 2009. godine projekat „ISPRAVI SE I VEŽBAJ“ koji je imao za cilj da se javnost upozna sa problemima prevencije i lečenja deformacije, povreda i oboljenja kičmenog stuba kako kod dece, tako i kod odraslih osoba i sportista.

FITNES CENTAR ŠTARK ARENA obuhvata 300m2 od čega je 160 m2 prostor za vežbanje opremljen najsavrenenijom opremom. Pored vrhunskih uslova za treninge koje pruža Fitnes centar ŠTARK Arena, njega karakteriše veoma profesionalno i stručno osoblje sastavljeno od vrhunskih kondicionih trenera, kao i besplatan parking prostor.